Tenyésztés

 

 

Tenyészszemlét, képességvizsgàt rendezünk a jelentkezők létszámától függően : március közepe -április közepe

TENYÉSZSZEMLE

A tenyészszemle célja az ebek tenyészengedélyének kiadása, illetve a tenyésztésre nem kívánatos egyedek kiszűrése.

Tenyészszemlére csak FCI által elismert származási lappal rendelkező ebek vezethetők fel.

A tenyészszemlén az alábbi minősítések adhatók ki:

  1. 1. Tenyészthető 

Az az egyed, mely az FCI által az adott fajtára meghatározott standard előírásainak megfelel, kiegyensúlyozott idegrendszeréről tanúbizonyságot tesz. Beagle és Bloodhound esetében képességvizsga kötelező.

  1. 2. Tenyésztésre nem engedélyezett

Az az egyed, amely az FCI által az adott fajtára meghatározott standard előírásainak nem felel meg, illetve olyan egészségügyi és idegrendszeri tüneteket mutat, ami egy egészséges tenyészegyednél nem engedhető meg.

A “Tenyésztésre nem engedélyezett” minősítés esetén a tenyészszemle egy éven belül nem ismételhető meg, de egy év után is legfeljebb egyszer. Amennyiben a minősítés ismét “Tenyésztésre nem engedélyezett”, a kutya véglegesen kizárandó a tenyésztésből. A bírónak minden egyes kutya minősítését a bírálati lapon leíró bírálatban, írásban indokolnia kell. A tenyészszemlén egyedi bírálati lap készül három példányban, ami leíró bírálatot és a minősítést, illetve a bíró aláírását tartalmazza.

A képességvizsga külön is teljesíthető, ebben az esetben ezt igazolni kell.

A beagle-öknél csak mindkét feltétel (tenyészszemle és képességvizsga) együttes megléte esetén teljes a tenyészszemle minősítés.